Tapahtumat, Tiedotteet

Stratosfääripallolennon OH3HAB #2 raportti SRAL101-kesäleiriltä Eerikkilästä

Hämeenlinnan Radioamatöörit ry teki suunnitellusti stratosfääripallolennon SRAL101-kesäleirillä Eerikkilän urheiluopiston alueella 16.7.2022. Edellisessä artikkelissa kerroimme tarkemmin pallolennon taustatiedoista ja pallojen lähettämisestä yleisesti.

Martti OH1ON videoi tapahtuman ja video on katsottavissa YouTubessa alla:

Pallolento oli tällä kertaa pienimuotoisempi, jotta mahdollisuus lennon ja lähetyksen onnistumiseen olisi suurempi — varsinkin kun tiesimme, että lentopäivän säätila tulisi olemaan varsin vaihteleva. Pallon hyötykuormana oli ainoastaan Vaisalan RS41-radiosondi, joka lähetti APRS, Horus 4FSK ja CW-lähetteitä taajuudella 432.500 MHz. Paikalla kerholtamme palloa lähettämässä olivat totuttuun tapaan Jari OH3UW, Sami OH3EYZ sekä Mikael OH3BHX. Lisäksi saimme apua leirin järjestäjiltä ja muilta osallistujilta, kiitokset osallistujille!

Mikael OH3BHX selostaa pallolennon tapahtumia megafonilla (kuva: Sami OH3EYZ)

Saimme lisäksi paikalle partiovieraita Malmin Tuulenkävijöistä, koska he ovat järjestämässä omaa pallolentoa 21.7.2022 (arvio) partiolaisten finnjamboree Kajo 2022-leirillä Hämeenlinnan Evolla. Kerhomme avustaa partiolaisia lennon toteutuksessa ja seurannassa.

Sami OH3EYZ ja Jari OH3UW valmistelemassa laitteistoa vedyn täyttöön (kuva: Lasse OH3HZB)
Mikael OH3BHX esittelemässä pallon seurantaan käytettyä Vaisalan RS41-radiosondia (kuva: Lasse OH3HZB)
Leiriyleisö tutustumassa Vaisalan RS41-radiosondin rakenteeseen (kuva: Lasse OH3HZB)

Tuuliennusteiden mukaan lento pysyisi lähialueilla vaikka lennon kesto olisi pitkäkin ja yritimme siksi täyttää palloa melko vähän, että saavuttaisimme noin 1 m/s nousunoupeuden. Erittäin tuulisen ja osittain sateisen sään vuoksi pallon nosteen mittaus oli lähes mahdotonta, joten teimme pallon täyttämisen nopealla arviolla. Lopulliseksi nousunopeudeksi muodostuikin sitten n. 2-3 m/s, joten siksi lento jäi melko lyhyeksi, alle 3 tunnin mittaiseksi.

Tuuliennusteen mukainen lentorata Eerikkilästä Urjalaan, jos nousunopeus olisi pysynyt 1 m/s:ssa.
Jari OH3UW ja Matti OH7SV arvioimassa pallon nousua 🙂 (kuva: Lasse OH3HZB)
Sami OH3EYZ säätämässä vetykaasun syöttöä. Pallon täyttö vaatii tarkkuutta. (kuva: Lasse OH3HZB)
Palloa täytyi pitää varovasti paikallaan puuskaisen tuulen vuoksi (kuva: Lasse OH3HZB)
Lopullinen vedyn määrä arvioitiin täysin ilman vesipainoilla punnitsemista, koska tuulen vuoksi punnitusta ei ollut mahdollista tehdä. (kuva: Lasse OH3HZB)
Mikael OH3BHX ja Jari OH3UW sulkemassa palloa vedyn täytön jälkeen juuri ennen lähetystä (kuva: Sami OH3EYZ)
Pallo valmiina lähetettäväksi (kuva: Lasse OH3HZB)
Voimakkaat tuulenpuuskat veivät välillä pallon lähelle maata juuri ennen lähetystä. (kuva: Lasse OH3HZB)

Puuskainen tuuli vaikeutti täyttöä ja etenkin pallon päästämistä ilmaan, mutta saimme lopulta pallon nousemaan ilman suurempia ongelmia.

Pallon lähetys onnistui viimein odottelun jälkeen. (kuva: Lasse OH3HZB)

Pallon lentoreitti

Lopullinen lentoreitti oli ennusteen muotoinen, mutta toki paljon lyhyempi. Yläilmakehän tuulet olivat hyvin maltilliset ja pallo kohosi rauhallista tahtia aina 28.6 kilometriin ja putosi lopulta Tammelaan 10-tien pohjoispuolelle.

OH3HAB #2-pallolennon ennustettu (keltainen) sekä toteutunut (sininen) reitti Google Earthilla visualisoituna.

Horus 4FSK-lähetteen seuranta toimi jälleen erinomaisesti ja olimme saaneet mukaan reilun määrän vastaanottoasemia eri puolilla Suomea. Uusi SondeHub Amateur-palvelu on vakaa ja nopeasti toimiva työkalu pallojen seuraamiseen. Saimme myös joitakin kuuluvuusraportteja mm. sondin CW-majakasta — tällä kertaa CW-lähete oli ennen lentoa muutettu siten, että se oli pilkottu useampaan osaan, jotta paikkatietopaketteja oli mahdollista lähettää tasaisemmin. Kiitokset raportteja lähettäneille.

HUOM! Jos Horus GUI-vastaanottoasemasi lähettää tiedot netin kautta SondeHub Amateur-palveluun (Enable SondeHub-Ham Upload raksittuna), erillistä Horus-lokitiedostoa ei ole enää tarpeen lähettää meille. Lähetetyt tiedot on saatavilla meille suoraan SondeHub Amateur-palvelun kautta koottuna yhteen!

OH3HAB #2-lennon seurantaa SondeHub Amateur-palvelussa. Tummanvihreät ympyrät ovat vastaanottoasemia Suomessa.

Lennon statistiikaa SondeHub Amateur-palvelun Grafana-työkalulla

SondeHub Amateur-palvelu tarjoaa erillisen Grafana-työkalun, jossa on valmiita dashboard-tyylisiä kokoelmia lentojen statistiikasta helppolukuisina graafeina. Grafanassa on pääsy lentojen historiadataan, joten myös esimerkiksi aiempi OH3HAB #1-lennon tiedot ovat saatavilla, kun . SondeHub Amateur-palvelu tallettaa sekä Horus 4FSK-paikkatietoja sekä APRS-paikkatietoja APRS Internet Service-verkosta eli myös APRS-tiedot (jotka näkyvät esim. aprs.fi-palvelussa) ovat saatavilla.

Statistiikka sisältää mm. lennon korkeustiedot, nousu-/laskeutumisnopeuden, vastaanottajien signaali-kohinasuhteen (SNR) kutsumerkeittäin, lämpötilatietoja, pariston jännitteen yms.

Tarkastele tästä linkistä OH3HAB #2 lennon statistiikkaa.

Kuvakaappaus SondeHub Amateur-palvelun Grafana-työkalusta, jossa on lennon statistiikkaa graafeina.

Paikallinen Horus 4FSK-vastaanottoasema

Jotta pallolennon alku saadaan vastaanotettua ja merkittyä kartalle, on pallon lähetyksessä oltava mukana aina oma vastaanottoasema. Lähettimen ollessa maassa tai hyvin matalalla seurantalaitteen lähete kuuluu vain aivan lähialueella, joten vastaanottoaseman kannattaa käytännössä olla pallon lähetyspaikalla. Alla Mikaelin OH3BHX ”mobiilivastaanotin”, jossa on yksinkertainen 2m/70cm dual-bander-piiska-antenni, RTL-SDR-ohjelmistoradiovastaanotin (NooElec NESDR-USB-tikku) sekä kannettava tietokone, jossa ajetaan vastaanottoa varten GQRX ja Horus GUI-ohjelmia. Pallon lähetteen vastaanotossa tarvitaan myös toimiva nettiyhteys, jotta Horus GUI-ohjelma voi jakaa pallon paikkatiedot nettipalveluihin, kuten SondeHub Amateur. Nettiyhteys onnistui tällä kertaa jakamalla 4G-yhteys puhelimesta.

Vaatimaton 2m/70cm dual-bander-piiska-antenni Horus 4FSK-lähetteen vastaanottoon 70cm-bandilla.
Horus 4FSK-lähetteen vastaanotto autossa ”mobiiliasemalla” GQRX- ja Horus GUI-ohjelmilla.

Kiitokset kerhon palloaktiiveille, kesäleirin järjestäjille sekä muille pallon seurantaan ja lähetystapahtumaan osallistuneille!

1 vastaus artikkeliin “Stratosfääripallolennon OH3HAB #2 raportti SRAL101-kesäleiriltä Eerikkilästä”

  1. Mukava raportti lennosta. Tekstin kaikkea fakkiterminologiaa en ymmärrä, mutta tapahtuman selvitys menee silti kaaliin. Netistä oli mukava seurata lentoa ja koettaa ummikkona tulkita, että mitäs nyt tapahtuu ja mistä pallon puhkeamishetken saattaa tunnistaa. Aikoinaan Himoksella seurasin palloa 80 ketunraudalla ja raportoin osaltani koko lennon ajan saamaani dataa järjestäjille ja sitä kautta etsintäporukalle. OH2BT, Risto.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s