Ajankohtaista

Tapahtumat, Tiedotteet

Maanantain 6.2.2023 kerhoilta kumppanuustalolla: Martti Laine OH2BH:n luentoaiheena DX-miehet IARU:n lähetystöissä

Hämeenlinnan radioamatöörit ry järjestää kerhoillan 6.2.2023 maanantaina klo 18-20 Hämeenlinnan
keskustassa ”Kumppanuustalossa”.

Kerhoillan puhuja on Martti Laine OH2BH luentoaiheena:
DX-MIEHET IARU:N LÄHETYSTÖISSÄ —  ALBANIA, ZA & KOSOVO, Z6

Martti Laine on vaikuttajana ja merkittävänä innoittajana kansainvälisen harrasteemme kehittämishankkeissa. Sellaisia ovat mm. IARU, ARRL DXCC, WRTC, CQWW, DX Summit, FT8, Beacon Projects, Yasmen toiminta ja useiden DX-järjestelyjen neuvonantajana.

Kumppanuustalon sijaitsee osoitteessa Kirjastokatu 1, vajaan 200 m kävelymatkan päässä kauppakeskus Goodmanista. Goodmanin alakerrasta löytyy autoille ilmaista pysäköintitilaa.

Sisäänkäynti on rakennuksen 1. kerroksen pohjoispuolen sivuovesta. Ovessa on viitoitus tilaisuuteen.

Yhteyshenkilönä toimii Jorma OH2KI, puhelin 040 869 7101.

Sisäänkäynti on rakennuksen 1. kerroksen pohjoispuolen sivuovesta. Ovessa on viitoitus tilaisuuteen.

Tervetuloa!
Hämeenlinnan radioamatöörit ry:n hallitus

Tiedotteet

Kerhon 2m toistin OH3RAA korjattavana ja pois käytöstä, päätevahvistin uusittu viikonloppuna

Kerhon 2 metrin toistin OH3RAA on toistaiseksi poissa käytöstä, koska laitteisto on korjattavana. Toistimen lähetteessä on havaittu runsaasti häiriöitä. Lisäksi samalla tutkitaan mahdollisuutta siirtyä kapeammalle 12.5 kHz kanavajaolle. Ilmoitamme toistimen käyttöönotosta erikseen, käyttökatko on ainakin joitakin päiviä.

Lisäksi toistimen (jo melko iäkäs) erillinen päätevahvistin hajosi viime viikolla, mutta siihen saatiin loppuviikosta uusi 100W päätevahvistin! Kiitokset Ramille OH3RAMI uuden vahvistimen toimittamisesta!

Tiedotteet

Maanantain 5.12.2022 kerhoilta

Maanantain 5.12.2022 kerhoilta järjestetään poikkeuksellisesti Museo Militarian radioasemalla OI3SVM, johon tutustumme Arton OH3NVK johdolla.

Kokoontuminen tapahtuu kello 18:00 museon pääsisäänkäynnin edustalla (punainen ruksi kuvassa), josta kuljemme johdetusti radioasemalle. Pihalle pääsee ajamaan Vanhankaupunginkatua pitkin pohjoisen suunnasta.

Myöhästyneet voivat huudella oven avausta 2m toistimella 😉

Tervetuloa!

Tiedotteet

Kerhon uusi KiwiSDR-HF-etäkuunteluasema avoin kaikille

Kerhollamme on otettu käyttöön ohjelmistoradiopohjainen (SDR) KiwiSDR HF-kuunteluasema, jolla voi kuunnella HF-taajuuksia 0.1-30 MHz verkkoselaimella nettiyhteyden kautta.

Kuunteluaseman verkko-osoite on: http://oh3aa.dy.fi:18073/

Katso lisätietoja vastaanotosta sivulta KiwiSDR HF-kuunteluaseman sivulta. Sivun loppupuolella on myös 10 minuutin välein päivittyviä graafeja ja tilastotietoja HF-vastaanotosta.

Kuunteluasema on avoin kaikille ja asemalla voi olla 4 kuuntelijaa samanaikaisesti. 2 kuuntelijapaikkaa on varattu kerhon jäsenten käyttöön ja sen saa käyttöön kerholta saatavalla salasanalla.

KiwiSDR-asemalla on ristilooppiantenni, jossa on aktiivinen LZ1AQ AAA-1C vahvistin.

Vastaanotto on pyritty saamaan uudella antennilla vähähäiriöiseksi, mutta joitakin häiriöitä bandeilla silti esiintyy. Yksi jo paikannettu häiriö on lähellä sijaitseva ULA FM-lähetin, jonka lähete sekoittuu HF-bandeille. Häiriöön etsitään ratkaisua.

Tapahtumat, Tiedotteet

Lupus 2022-ilmapartioleirin stratosfäärilennolta upeita kuvia, OH3AA ja radioamatöörit vastasivat lennon seurannasta

Lupus 2022-ilmapartioleiri järjestettiin lauantaina 17.9. Hyvinkään lentokentällä. Tapahtumaa olivat järjestämässä mm. Malmin Tuulenkävijät sekä Nummelan Tuulenkävijät. Partiolaiset lähettivät leiriltä stratosfääripallon, jossa oli mukana laadukkaita kameroita kuvaamassa lentoa. Hämeenlinnan Radioamatöörit ry, OH3AA avusti lentoa lainaamalla vetypallon täyttölaitteistoa sekä pallolennon seurantaan käytettäviä uudelleenohjelmoituja RS41-radiosondeja.

Pallolento kohosi vain noin 21 kilometrin korkeuteen, sillä pallo oli hyvin täynnä vetykaasua ja sen nousunopeus verrattain suuri, reilusti yli 10 m/s.

Pallolennon seurantaan käytimme jälleen RS41-radiosondin lähettämää 432.500 MHz Horus 4FSK-lähetettä, jota pystyi seuraamaan SondeHub Amateur-palvelussa. Kiitokset kaikille lukuisille vastaanottoasemille lennon seurantaan osallistumisesta!

Matti Pirhonen Nummelan Tuulenkävijöistä valmistelemassa hyötykuormaa (kuva jaettu luvalla)
Kaavio pallolennon yksityiskohdista (kuva jaettu luvalla)
Pallo alkaa olla valmis lähetystä varten (kuva jaettu luvalla)
Pallon laskeutumispaikka oli helposti löydettävissä, sillä hyötykuorma putosi pellolle autotien viereen (kuva jaettu luvalla)

Lennon seuranta tapahtui SondeHub Amateur-palvelun kautta. Kuvassa pallolennon reitti Hyvinkään lentokentältä itään. Lennon maksimikorkeus oli vain noin 21 kilometriä, sillä pallo oli melko täynnä vetyä ja sen nousunopeus verrattain suuri, reilusti yli 10 m/s.

Lennon reitti ja korkeuskäyrä Google Earth-palveluaa.
SondeHub Amateur-palvelun tarjoama korkeuskäyrä (vihreä) sekä pallon nousu-/laskunopeus (sininen).

Kuvia lennolta

Tapahtumat, Tiedotteet

OH3HAB #4 stratosfääripallolennon raportti

Hämeenlinnan Radioamatöörit ry, OH3AA teki stratosfääripallolennon radioamatöörikutsulla OH3HAB lauantai-iltana 10.9. noin klo 19:00 alkaen. Tavoitteenamme oli tällä kertaa pidempi lento hitaalla nousunopeudella, noin 1.0-1.5 m/s, joka saavutettaisiin pienemmällä vedyn määrällä täyttäessä palloa. Tarkka nousunopeuden arviointi vaatii pallon nosteen mittaamista, joka on mahdollista ulkotiloissa ainoastaan tyynellä säällä. Tämän vuoksi ajankohdaksi valikoitui poutainen ja tyyni viikonloppu.

Mikael OH3BHX kuvasi pallon lähetyksen DJI Mavic Mini-dronella. Dronen liikeet videolla ovat tosin välillä hiukan arvaamattomia, koska dronen ohjausyhteys katkeili – todennäköisesti läheisyydessä olevan 70cm DMR-toistimen voimakkaan lähetteen takia.

Mikael OH3BHX kuvasi dronella videon pallon lähetyksestä

Lisäksi Martti OH1ON kuvasi jälleen lennon valmisteluja ja pallon lähetyksen, ks. video alla:

Martti OH1ON kuvasi videon lennon valmisteluista ja pallon lähetyksestä

Lennon valmistelut ja pallon täyttö

Tyynellä säällä palloa ei tarvinnut jatkuvasti pitää paikallaan. Edustalla Mikaelin, OH3BHX, tietokone vastaanottamassa RS41-radiosondin Horus 4FSK-lähetettä.

Tarvittavan nosteen arviointiin käytimme SondeHubin burst calculator-laskuria asettamalla nousunopeudeksi 1 m/s. Hyötykuormamme oli useiden aiempien pallolentojemme tapaan Vaisalan RS41-radiosondi, jonka paino 2 kpl AA-litium-ionipariston kanssa on vain noin 85 grammaa.

Mittasimme pallon nostetta vesipullon ja keittiövaa’an avulla. Sivussa hyötykuorma eli RS41-radiosondi.

Laskurin mukaan tarvittava noste tälle hitaalle nousunopeudelle on ainoastaan 93 grammaa. Nosteen mittaaminen tällä tarkkuudella on tosin melko hankalaa, sillä palloa täytettäessä täyttöletku sekä suukappale lisäävät painoa, joten lopullisen nosteen toteaminen oli tarkan keittiövaa’an käytöstä huolimatta haasteellista.

Lähetystiiminä jälleen Jari OH3UW, Sami OH3EYZ sekä Mikael OH3BHX (kuvan ottaja). Taustalla kuvaamassa Martti OH1ON.

Pienen nousunopeuden saavuttaminen osoittautui erittäin vaikeaksi, sillä kaikki osatekijät vaikuttavat nosteeseen: hyötykuorman kiinnittämiseen käytettävän langan pituus sekä jokainen nippuside ja teipinpala, joilla pallo suljetaan. Pienien epävarmuustekijöiden vuoksi emme laskeneet palloa liikkeelle sellaisenaan, vaan lisäsimme lähetykseen kaksi vedyllä täytettyä ”juhlapalloa” kiihdyttämään nousua. Tämä lisänoste varmisti myös sen, ettei lanka tai sondi jäisi lähellä oleviin puihin kiinni, sillä puiden latvojen yläpuolella oli tyynestä säästä huolimatta heikkoja ilmavirtauksia.

Pallolennon eteneminen

Pallolennon alku onnistui erinomaisesti ja nousunopeus oli noin 1.3 m/s luokkaa. Yli 15 kilometrin korkeudessa alkoivat ongelmat, sillä nousunopeus hidastui ja pallo jäi lopulta kellumaan 23 kilometriin ja jatkoi hidasta etenemistään aivan liian pitkälle, mikä ei ollut lennon tarkoitus. Syynä nousun hidastumiseen saattoi olla liian vähäinen vetymäärä (hankalan nosteen mittaamisen vuoksi) tai pallosta hiljalleen pois vuotanut vety.

Kuvakaappaus pallon lentoreitin seurantaan käytetystä amateur.sondehub.org-palvelusta. Mukana oli jälleen lukuisia Horus 4FSK-vastaanottoasemia (vihreät ympyrät) eri puolella Suomea. Osa asemien kutsumerkeistä näkyy vasemmalla.

RS41-radiosondi jatko paikkatietojen lähetystä luotettavasti yli yön ja viimeiset paikkatietolukemat ennen paristojen loppumista saatiin edelleen yli 22 kilometrin korkeudesta. Lopullista pallon putoamispaikkaa ei ole siis tiedossa.

Hämeenlinnan Radioamatöörit ry kiittää kaikkia pallolennon seurantaan osallistuneita vastaanottoasemia! Horus 4FSK-vastaanottimia ilmestyi päivän ja illan mittaan kartalle lukuisia, parhaimmillaan asemia taisi olla yli 15 kpl.

Tapahtumat

Kuvia Rompepäiviltä 2022 ja pallonlennätysyritys

Rompepäivillä 21.8.2022 oli reilusti edellisiä vuosia enemmän myyjiä ja kävijöitä. Ensimmäiset myyjät olivat paikalla jo ennen kahdeksaa ja kerhon tontilla majoittui asuntoautojakin. Pekan OH3XW ja Samin OH3EYZ ylläpitämä telttakahvila houkutteli paikalle syömään lettuja myös muitakin kuin radioamatöörejä!

Kerhomme teki myös ex-tempore pallonlennätyksen iltapäivällä. Lennosta yritettiin saada pitkäkestoinen hitaalla nousunopeudella, mutta nousunopeuden arviointi epäonnistui tuulisessa säässä ja pallo törmäsi puihin. Törmäyksestä johtuen pallo alkoi vuotaa ja putosi lopulta Parolaan tien viereen koivuun, josta RS41-sondilähetin saatiinkin lopulta takaisin kerhon käyttöön.

Martti OH1ON kuvasi Rompepäiviltä ja pallon lennätyksestä videon:

Martin OH1ON kuvaama video Rompepäiviltä

Alla kuvia Rompepäiviltä sekä pallon lennätyksestä:

Pekka OH3XW ja Sami OH3EYZ tarjoilemassa telttakahvilassa
Myyntipöydillä oli myös korkeampien taajuuksien laitteistoa: tässä lähetyslaitteet QO-100-sateelliittia varten
Timo OH2BRA tarkastelemassa sähkötysavaimia
Mikael OH3BHX kuvasi tapahtumaa dronella. Suurin ruuhka oli jo ohi kuvaushetkellä.
Mikaelin OH3BHX tietokone vastaanottamassa RS41-radiosondin lähetettä uudelleenohjelmoinnin jälkeen
Timo OH2BRA ja Jari OH3UW täyttämässä palloa
Epäonnistuneen lennon ja täytön vuoksi pallo laskeutui Parolaan autotien viereen. Lähetin ja pallo saatiin kekseliäillä apuvälineillä alas puusta.

Tapahtumat, Tiedotteet

Rompepäivien valmistelutalkoot maanantaina 15.8. ja kerholla masto myynnissä

Järjestämme perinteiset Rompepäivät sunnuntaina 21.8. klo 9-15. Valmistelemme kerholla tilat, piha-alueen ja teltan käyttökuntoon ensi viikon maanantain 15.8. kerhoiltana klo 18:00 alkaen. Tule mukaan auttamaan talkoissa!

Kerholla on myynnissä kolmiomasto, jossa on 3 kpl 6 metrin pituisia osia. Maston hinta on 500 €. Ota yhteyttä mastoon liittyen sähköpostilla oh3aa@sral.fi. Alla on kuvia mastosta.