Tällä sivulla on ohjeita Hämeenlinnan Radioamatöörit ry, OH3AA:n stratosfääripallolentojen seurantaan. Pallolentoja voi seurata netissä SondeHub- ja aprs.fi-palveluissa täysin ilman omaa vastaanotinlaitteistoa tai vaihtoehtoisesti voit osallistua seurantaa omalla vastaanotinlaitteistollasi Horus 4FSK tai APRS-lähetteille, jotta palloa voidaan seurata tarkasti ja saada sen laskutumispaikka selville.
Jos haluat tutustua stratosfääripallolentoihin, lue ensin tietopaketti pallolennoista ja niiden teknisestä toteutuksesta!
Suosittelemme seuraamaan Horus 4FSK-lähetettä, koska sen kuuluvuus on huomattavasti APRS:ää parempi!
Lähettimien kutsumerkki ja taajuudet
Käytämme kerhomme pallolennoille varattua radioamatöörikutsua OH3HAB ja lähettimenä lennoilla toimii Vaisalan RS41-radiosondiin perustuva seurantalähetin. Lähetteiden taajuus on 432.500 MHz eli sondi lähettää Horus 4FSK ja APRS-lähetteitä samalla taajuudella vuorotellen.
Alla löydät tarkat ohjeet 4FSK- ja APRS-lähetteiden seurantaan!
Seuranta verkossa
Pallolentoa voi seurata netistä myös ilman omaa radiolaitteistoa seuraavissa osoitteissa:
- APRS-paikkatiedot sekä Horus-paikkatiedot ovat seurattavissa SondeHub-palvelun radioamatööriversiossa:
- Molemmat paikkatiedot (näyttää kaikki lennot): https://amateur.sondehub.org/#!mt=Mapnik&mz=7&qm=3h&mc=60.98377,26.1145
- SondeHub tarjoaa myös tarkempia tietoja lennon telemetriasta Grafana-dashboardilla: https://grafana.v2.sondehub.org/d/CsJeOqP4k/oh3hab-radiation-sensor?orgId=1
- Pelkkä APRS paikkatieto on seurattavissa netissä aprs.fi-palvelussa osoitteessa: https://aprs.fi/#!mt=roadmap&z=11&call=a%2FOH3HAB-11&timerange=3600&tail=3600
Lähetelajit ja seuranta
Pallolennon lähetin on radioamatöörikäyttöön uudelleenohjelmoitu Vaisalan RS41-radiosondi, joka käyttää seuraavia taajuuksia ja lähetelajeja:
- 432.500 MHz APRS (1200 bps) – vastaanotetaan FM-modella
- 432.500 MHz Horus 4FSK v2 (100 baud) – vastaanotetaan USB-modella
Lähetysteho on noin 60 mW. Eri lähetelajit lähetetään peräkkäin, yksi kerrallaan.
Tule mukaan seuraamaan pallolentoa omalla radioasemallasi! Lue alta tarkemmat ohjeet kunkin lähetteen vastaanottoon.
Horus 4FSK-vastaanotto
Lähetin lähettää Horus 4FSK (versio 2) paikkatietopaketin useamman kerran peräkkäin käyttäen kutsua OH3HAB-4FSK-V2.
Horus-paikkatieto seurattavissa netissä SondeHub Amateur-palvelussa osoitteessa: https://amateur.sondehub.org/#!mt=Mapnik&mz=7&qm=3h&mc=61.62468,24.58191&q=OH3HAB-4FSK-V2
4FSK-lähetettä voi dekoodata Horus GUI-ohjelmalla. Ohjelman asennukseen ja käyttöön löydät ohjeita osoitteessa: https://github.com/projecthorus/horusdemodlib/wiki/1.1-Horus-GUI-Reception-Guide-(Windows-Linux-OSX). Horus GUI toimii siten, että 432.500 MHz lähetettä tulee kuunnella USB-lähetelajia käyttäen (ylempi sivukaista) joko perinteisellä radiovastaanottimella tai SDR-ohjelmistoradiovastaanottimella, kuten RTL-SDR-USB-tikut. Vastaanotettu audio tulee viedä Horus GUI-ohjelmalle dekoodattavaksi. SDR-vastaanotinta käyttäessä on helpointa asentaa SDR++-vastaanotinohjelma ja käyttää (UDP) Network audio-ulostuloa, jolla ääni siirretään Horus GUI-ohjelmaan. Ohjeita SDR++-ohjelman ja RTL-SDR-USB-tikun käyttöön Horuksen vastaanotossa on osoitteessa: https://github.com/projecthorus/horusdemodlib/wiki/8-Using-Network-Audio-from-SDRPlusPlus
Windows- ja macOS-versiot Horus GUI:sta ovat ladattavissa osoitteessa: https://github.com/projecthorus/horus-gui/releases – Seurantaan täytyy käyttää uusinta versiota 0.3.10 tai uudempaa!
Horus GUI toimii myös Linuxilla, mutta se tulee asentaa komentoriviohjeiden mukaan:
https://github.com/projecthorus/horus-gui#usage
Käytä Horus GUI:ssa asetuksia:
– Mode: Horus Binary v1/v2 (pallo lähettää v2-versiota)
– Baudrate: 100 baud
– Enable Mask Estim.: raksi päällä
– Tone spacing: 270
– Manual Estim. Limits: ei raksia
– Enable SondeHub-Ham Upload: raksi päällä, niin jaat vastaanotetun paikkatiedon SondeHub Amateur-palveluun! (tämä on tärkeää olla päällä, niin paikkatieto välittyy nettiin!)
– Voit myös halutessasi määritellä vastaanotinasemasti tiedot kohdissa:
Callsign, Lat/Lon, Antenna, Radio, mutta nämä tiedot eivät ole pakollisia.
Paina lopuksi Start-painiketta aloittaaksesi vastaanoton!
Horus 4FSK-lähete on taajuudella 432.500 MHz. Käytä vastaanotossa USB-moodia.
APRS-vastaanotto
Lähetin lähettää tavallisen APRS-paikkatietopaketin kutsulla OH3HAB-11.
APRS paikkatieto on seurattavissa netissä osoitteessa:
https://aprs.fi/#!mt=roadmap&z=11&call=a%2FOH3HAB-11&timerange=3600&tail=3600
APRS-paketteja voi vastaanottaa radiolla, jossa on tuki 1200 baudin APRS-lähetteelle.
APRS-taajuus on 432.500 MHz!
Voit käyttää APRS-vastaanottoon myös RTL-SDR-USB-tikkua ja Direwolf-ohjelmaa, joka lähettää APRS-tiedot nettiin seurattavaksi APRS Internet Service-palveluun. Tällöin seuranta onnistuu mm. https://aprs.fi/-palvelussa. Ohjeita Direwolfin käyttöön löytyy esimerkiksi artikkelista Setting up a Raspberry Pi based APRS RX IGate with an RTL-SDR.
Windows-käyttöjärjestelmällä on mahdollista käyttää esim. APRSISCE-ohjelmaa, katso lisätietoja artikkelista Decoding APRS with SDR#, APRSISCE32 and an RTL-SDR.