Kerholla on radiolaitteistoa ja antenneja sekä HF- että VHF-taajuusalueille.
Asema HF- ja 6m-taajuusalueille
HF/6m-aseman radiona on Icom IC-756Pro3. Radioon on kytketty 6 antennin antennikytkin, jolla voi valita käyttöön haluamansa antennin.
Antennit:
- Windom-lanka-antenni 160m-10m bandeille
- Dipoli 60m bandille
- KT36XA tri-bander-yagi 20m/15m/10m bandeille (mastossa)
- 6m yagi (mastossa) – 6m-antenni on kytketty suoraan IC-756Pro3:n toiseen antenniliittimeen (ANT 2)
Talven sään aiheuttamien tuhojen jäljiltä on toistaiseksi korjattavana Cushcraft 40-2CD 40m bandille sekä yagi-antenni 17m ja 12m WARC-bandeille.
Asemalla on pyörivä masto, johon suunta-antennit on asennettu. Mastoa voi kääntää toisaiseksi paikallisestikin vain etäkäyttöohjelman kautta, johon ohjeita saa kerholta.
HUOM! Maston kääntäjässä ei toistaiseksi ole luotettavia rajasensoreita, joten operaattorin täytyy varmistaa, että kääntää mastoa aina toiselle puolelle etelän kautta. On tärkeää, ettei mastoa kierrä aina uudelleen ja uudelleen ympäri, jolloin antennikaapelit voisivat katketa. Tämä onnistuu pyörittämällä mastoa pienissä erissä haluttuun suuntaan. Seuraa aina, että maston pyöriminen pysähtyy! Pysäytystä vasten on erillinen Stop-painike.
Lue lisää ohjeita alta HF-aseman etäkäytöstä.
Asema VHF-taajuusalueelle
VHF-aseman radiona Yaesu FT-736R. Ainoa käytössä oleva antenni on mastossa oleva big wheel-antenni 2m bandille. Lisäksi mahdollisuus on käyttöö 600W lineaarivahvistinta. Tämä asemalaitteisto ei ole etäohjattavissa.
HF-aseman etäkäyttö
Kerhon HF/6m-asemalaitteista on mahdollista etäkäyttää nettiyhteydella omalta tietokoneelta tai mobiililaitteelta.
Kerhoasemalla kaikkien operaattorien tulee aina käyttää kerhon kutsua OH3AA.
Etäkäyttö on tarkoitettu ainoastaan kerhon jäsenille. Tunnukset etäaseman käyttöön saa kerholta Mikael Nousiaiselta OH3BHX. Voit kysyä aseman tunnuksia kerholta esim. Ota yhteyttä-sivulta. Käyttöä varten on myös hyvä tulla käymään kerhotalolla vaikkapa maanantaisin klo 18 järjestettävänä kerhoiltana, jolloin tutustuminen aseman käyttöön on helppoa! Älä jaa aseman verkko-osoitetietoja tai tunnuksia kellekään muulle, käyttäjätunnukset ovat henkilökohtaisia!
Aseman etäkäyttö tapahtuu Web Radio Control-etäohjausohjelmistolla, jota käytetään tavallisella nettiselaimella, kuten Mozilla Firefox tai Google Chrome. Käyttö onnistuu myös mobiililaitteilla, kuten puhelimilla ja tableteilla. Applen puhelimilla ja tableteilla tulee käyttää aina Safari-selainta.
Etäaseman voi varata omaan käyttöönsä Web Radio Controlista löytyvän varauskalenterin avulla. Katso alta ohjeet varauksen tekemiseen!
Web Radio Controlin käyttöön löydät ohjeita suomeksi nettisivuilta: https://doc.webradiocontrol.tech/fi/user-guide/
HUOM! Lue alta huomiot ja varotoimenpiteet etäaseman käyttöön liittyen!

Huomaa seuraavat tärkeät asiat etäkäyttöön liittyen
1. Varmista aina ennen lähettämistä, että oikean bandin antenni on valittuna. Antennivalinta näkyy radion mittareiden yläpuolella. 6m antenni on kytketty radion ANT 2-liittimeen ja muita antenneja varten tulee radiosta valita ANT 1-antennivalinta ja sen lisäksi valita antenninvaihtajalta sopiva antenni.
2. Kun lähetät, tarkkaile radion mittareita, että esim. SWR-mittarin lukemat eivät nouse korkealle, joka tarkoittaisi antenniongelmia.
3. Ennen kuin lopetat workkimisen, varmista, että lähetys on pois päältä, ANT 1-antennivalinta valittuna radiossa sekä antenninvaihtaja maadoitettu valinnalla ”No antenna selected”. Tämä maadoitus auttaa välttämään ukkosvaurioita!
4. Maston kääntäjässä ei toistaiseksi ole luotettavia rajasensoreita, joten operaattorin täytyy varmistaa, että kääntää mastoa aina toiselle puolelle etelän kautta. On tärkeää, ettei mastoa kierrä aina uudelleen ja uudelleen ympäri, jolloin antennikaapelit voisivat katketa. Tämä onnistuu pyörittämällä mastoa pienissä erissä haluttuun suuntaan. Seuraa aina, että maston pyöriminen pysähtyy! Pysäytystä vasten on erillinen Stop-painike.
Yksinkertaistetut käyttöohjeet
- Jos radion ohjausnäkymä (ks. kuvakaappaus yllä) ei ole näkyvissä, siirry radion (IC-756Pro3) ohjausnäkymään klikkaamalla yläpalkissa OH3AA-kutsun oikealla puolella olevaa valitsinvalikkoa (vihreä teksti) ja valitse sieltä radio IC-756Pro3
- Käynnistä radion äänentoisto sinisestä ”Play”-napista (oikealle osoittava valkoinen kolmio), joka on VFO-taajuuden ja harmaan ”A”- napin vasemmalla puolella. Äänentoiston voi lopettaa samasta napista (muuttuu oranssiksi ”Stop”-napiksi, musta neliö). Lisäksi äänentoiston käynnistykselle ja lopetukselle on pikanäppäinyhdistelmä ALT+A.
- VFO-taajuutta voi muuttaa painamalla yksittäisiä numeroita hiiren oikealla (+1) ja vasemmalla (-1) napilla tai hiiren rullalla. Puhelimien ja tablettien kosketusnäyttöä varten on VFO-rulla, jonka saa esille oikeassa laidassa olevasta pyöreästä, vihreästä napista, jossa on ympyrä/nuoli-kuvake.
- Mode- ja filter-asetukset löytyvät VFO-taajuuden oikealta puolelta
- Bandia voi vaihtaa nopeasti sinisestä bandivalitsin-napista, joka on äänentoistonäppäimen alla. Bandivalitsin-napissa näkyy aina nykyinen bandi, esim. ”20m”.
- Radion tärkeimmät mittarit ovat heti VFO-taajuuden alapuolella järjestyksessä:
- S-mittari
- SWR-mittari – Seisovan aallon suhde. Lopeta lähetys heti, jos mittari nousee punaiselle, koska se tarkoittaa vikaa kaapeleissa tai väärää antennivalintaa.
- ALC-mittari – ALC-mittari ei saisi nousta paljoa, muutoin lähetettävän audion voimakkuus/taso on liian suuri.
- RF output power: lähtevän tehon mittari, jossa 100% on 100 wattia!
- RMS audio output level to radio: radiolle syötettävän äänen voimakkuus/taso
- Lähetys käynnistyy ja loppuu painamalla oikeassa laidassa olevaa vaaleansinistä nappia, jossa on mikrofoni-kuvake. Lähetyksen voi käynnistää ja lopettaa myös pikanäppäinyhdistelmällä ALT+W. Lähettäessäsi seuraa aina SWR- ja RF output power-mittareita, jotta tiedät toimiiko antenni ja radio oikein.
Tarkempia ohjeita Web Radio Controlin käyttöön löydät suomeksi nettisivuilta: https://doc.webradiocontrol.tech/fi/user-guide/
Etäaseman varaus omaan käyttöön
Huom! Jos etäasemaa ei ole varattu kenellekään, se on kenen tahansa operaattorin (jolla on käyttäjätunnukset etäasemalle) käytettävissä vapaasti. Käytännössä varauksen tekeminen etäasemalle on tarpeellista, jotta voit työskennellä keskeytyksettä ja häiriöttä.
Web Radio Control-etäkäyttöohjelmistossa on oma sisäänrakennettu varauskalenteri, jolla etäaseman radion (ml. lisälaitteet) saa varattua käyttöönsä. Yksittäisen varauksen kesto voi olla enimmillään 4 tuntia ja yksittäinen operaattori voi varata aseman enimmillään 16 tunniksi viikossa. Pidempiä varauksia saa kerholta.
Aseman radion varaus tapahtuu radion ohjausnäkymässä (IC-756Pro3) vasemmasta sivupalkista klikkaamalla kalenteri-kuvaketta. Kuvakkeesta aukeaa valikko, josta valitaan ”Reserve this device…”:

Varausikkunassa tulee määrittää varauksen alku- sekä loppuaika. Varaukseen voi halutessaan myös kirjoittaa viestin esim. varauksen tarkoituksesta. Lisäksi viestin sekä oman kutsun varauksessa saa näytettyä muille operaattoreille raksimalla ”Show my name and call sign…” sekä ”Show the reservation description…”. Varaus vahvistetaan painamalla ”Create”-nappia.

Varauskalenteria voi tarkastella klikkaamalla vasemman yläkulman OH3AA-kutsua, josta aukeaa valikko. Valitse valikosta ”Reservations” tarkastellaksesi varauskalenteria.
