Kerhoasema ja aseman etäkäyttö

Kerholla on radiolaitteistoa ja antenneja sekä HF- että VHF-taajuusalueille.

Asema HF- ja 6m-taajuusalueille

HF/6m-aseman radiona on Icom IC-756Pro3. Radioon on kytketty 6 antennin antennikytkin, jolla voi valita käyttöön haluamansa antennin.

Antennit:

  • Windom-lanka-antenni 160m-10m bandeille
  • Dipoli 60m bandille
  • KT36XA tri-bander-yagi 20m/15m/10m bandeille (mastossa)
  • 6m yagi (mastossa) – 6m-antenni on kytketty suoraan IC-756Pro3:n toiseen antenniliittimeen (ANT 2)

Talven sään aiheuttamien tuhojen jäljiltä on toistaiseksi korjattavana Cushcraft 40-2CD 40m bandille sekä yagi-antenni 17m ja 12m WARC-bandeille.

Asemalla on pyörivä masto, johon suunta-antennit on asennettu. Mastoa voi kääntää toisaiseksi paikallisestikin vain etäkäyttöohjelman kautta, johon ohjeita saa kerholta.

HUOM! Maston kääntäjässä ei toistaiseksi ole luotettavia rajasensoreita, joten operaattorin täytyy varmistaa, että kääntää mastoa aina toiselle puolelle etelän kautta. On tärkeää, ettei mastoa kierrä aina uudelleen ja uudelleen ympäri, jolloin antennikaapelit voisivat katketa. Tämä onnistuu pyörittämällä mastoa pienissä erissä haluttuun suuntaan. Seuraa aina, että maston pyöriminen pysähtyy! Pysäytystä vasten on erillinen Stop-painike.

Lue lisää ohjeita alta HF-aseman etäkäytöstä.

Asema VHF-taajuusalueelle

VHF-aseman radiona Yaesu FT-736R. Ainoa käytössä oleva antenni on mastossa oleva big wheel-antenni 2m bandille. Lisäksi mahdollisuus on käyttöö 600W lineaarivahvistinta. Tämä asemalaitteisto ei ole etäohjattavissa.

HF-aseman etäkäyttö

Kerhon HF/6m-asemalaitteista on mahdollista etäkäyttää nettiyhteydella omalta tietokoneelta tai mobiililaitteelta.

Etäkäyttö on tarkoitettu ainoastaan kerhon jäsenille. Tunnukset etäaseman käyttöön saa kerholta Mikael Nousiaiselta OH3BHX. Voit kysyä aseman tunnuksia kerholta esim. Ota yhteyttä-sivulta. Käyttöä varten on myös hyvä tulla käymään kerhotalolla vaikkapa maanantaisin klo 18 järjestettävänä kerhoiltana, jolloin tutustuminen aseman käyttöön on helppoa!

HUOM! Lue alta huomiot ja varotoimenpiteet etäaseman käyttöön liittyen!

Kuvakaappaus Web Radio Control-etäkäyttöohelmasta OH3AA:n asemalla

Aseman etäkäyttö tapahtuu Web Radio Control-etäohjausohjelmistolla, jota käytetään tavallisella nettiselaimella, kuten Mozilla Firefox tai Google Chrome. Käyttö onnistuu myös mobiililaitteilla, kuten puhelimilla ja tableteilla. Applen puhelimilla ja tableteilla tulee käyttää aina Safari-selainta.

Web Radio Controlin käyttöön löydät ohjeita suomeksi nettisivuilta: https://doc.webradiocontrol.tech/fi/user-guide/

Huomaa seuraavat tärkeät asiat etäkäyttöön liittyen:

1. Varmista aina ennen lähettämistä, että oikean bandin antenni on valittuna. Antennivalinta näkyy radion mittareiden yläpuolella. 6m antenni on kytketty radion ANT 2-liittimeen ja muita antenneja varten tulee radiosta valita ANT 1-antennivalinta.

2. Kun lähetät, tarkkaile radion mittareita, että esim. SWR-mittarin lukemat eivät nouse korkealle, joka tarkoittaisi antenniongelmia.

3. Ennen kuin lopetat workkimisen, varmista, että lähetys on pois päältä ja Windom-antenni valittuna seuraavaa operaattoria varten.

4. Maston kääntäjässä ei toistaiseksi ole luotettavia rajasensoreita, joten operaattorin täytyy varmistaa, että kääntää mastoa aina toiselle puolelle etelän kautta. On tärkeää, ettei mastoa kierrä aina uudelleen ja uudelleen ympäri, jolloin antennikaapelit voisivat katketa. Tämä onnistuu pyörittämällä mastoa pienissä erissä haluttuun suuntaan. Seuraa aina, että maston pyöriminen pysähtyy! Pysäytystä vasten on erillinen Stop-painike.