Tapahtumat, Tiedotteet

Stratosfääripallolennon OH3HAB #1 lähetyskuvia ja toimintaraportti

Sunnuntain 26.6. stratosfääripallolento (lue pallon lähetteistä lisää täältä) onnistui tekniseltä kannalta erinomaisesti. Pallolennon tarkoitus oli ensisijaisesti kokeilla CW- sekä Horus 4FSK-lähetyslajeja ja niiden etenemistä 80m HF-bandilla, kun lähettimenä on RS41-radiosondin ohjaama Silabs Si5351-kellogeneraattori. 80m bandin keli oli ionosfäärin tilanteen vuoksi erittäin huono ja lisäksi mukana oli kesäistä E-kerroksen etenemistä (sporadinen E), joten pallon lähetteen kuuluvuus HF-puolella ei ollut aivan toivotun kaltainen. Lue tämän artikkelin lopusta lisää kuuluvuusraporteista!

Kiitos kaikille pallolennon järjestäjille, paikalla mukana olleille sekä vastaanottoasemille!

Pallon ja Vaisalan RS41-radiosondiin perustuvan lähettimen lähetys oli kerholaisillemme sujuvaa aiemman kokemuksen peruseella. Tällä kerralla käytimme edullista, pientä ja kevyttä Hwoyee 200g latex-palloa, koska lähettimen paino lisäantenneineen oli reilusti alle 200 grammaa.

Vaisalan RS41-radiosondi, Si5351-kellogeneraattori ja 80m bandin puoliaaltodipoli vielä rullissa (kuva: Mikael OH3BHX)
Mikael OH3BHX kytkemässä lähetintä päälle Jarin OH3UW kuunnellessa lähetettä käsikapulalla, jotta toiminta varmistetaan. (kuva: Sami OH3EYZ)
Hwoyee 200g latex-pallo valmiina täyttöä varten. Pallo suljettiin nippusiteillä ja sähköteipillä. (kuva: Mikael OH3BHX)

Käytimme jälleen tuuliennusteeseen erinomaista CUSF Landing Predictor-nettipalvelua ja tuuliennuste vetytäyttöiselle 200g pallolle lentomme mukaisilla parametreilla veisi pallon Hämeenlinnasta koillisen suuntaan Evolle ja pallon maksimikorkeus olisi noin 20 kilometriä:

Lentoreitin ennuste CUSF Landing Predictor-palvelussa. Maksimikorkeus 20 km ja nousunopeus vajaa 6 m/s.

Käytimme pallon täyttämiseen jälleen Woikoskelta tilattua vetyä sen edullisen hintansa vuoksi (verrattuna kalliiseen heliumiin). Toki varovaisuus on tärkeää helposti syttyvän kaasun kanssa. Tarvittavan nosteen laskemiseen käytimme CUSF Burst Calculator-työkalua, jonka perusteella laskimme tarvitsevamme pallolle noin 500 gramman nostovoiman, jotta ~140 gramman lähetin saavuttaa 5 m/s nousunopeuden. Tällä suureella nousunopeudella halusimme varmistaa, että lento on melko lyhyt, noin 1.5 tuntia, ja ettei se laskeudu järveen.

Jari OH3UW punnitsemassa palloa 500g painon avulla ja Sami OH3EYZ säätää kaasun syöttöä. Taustalla Jorma OH2KI + XYL ja Jukka OH3HYP. (kuva: Mikael OH3BHX)

Lähettimessä oli 80 metrin bandin lähetettä varten puoliaaltodipoli, jonka oli valmistettu ohuesta kuparilangasta sekä sen tueksi kierretystä siimasta. Itse lähetin roikkui antennin keskellä antennin syöttöä varten ja antennin toinen pää solmittiin pallossa kiinni olevaan naruun.

Sami OH3EYZ solmimassa antennia kiinni pallon naruun. Mukana seuraamassa (vasemmalta) Ilkka OH1HF, Martti OH1ON sekä Jukka OH3HYP.

Siirsimme pallon sekä lähetimen antenneineen kerhotalon takana olevalle aukealle lähetystä varten, jotta pitkä antennilanka ei tarttuisi puihin tai kerhon mastoihin. Siirtoon tarvittiinkin useampi henkilö 🙂

Pallon ja antennin siirto (kuva: Sami OH3EYZ)
Pallon ja antennin siirtoa (kuva: Mikael OH3BHX)

Sää oli pallon lähetyksen kannalta erinomainen vähäisen tuulen ansiosta. Kuumuuskaan (lämpötila kohosi jopa 30C asteeseen) ei juuri tekemistämme haitannut 🙂

Mikael OH3BHX hetki ennen pallon lähetystä (kuva: Sami OH3EYZ)
Pienet tuulenpuuskat tarttuivat palloon. (kuva: Sami OH3EYZ)

Alla Twitter-upotuksessa vielä Samin OH3EYZ kuvaama video pallon lähetyksestä:

Klikkaa Twitter-upotuksesta katsoaksesi video pallon lähetyksestä (video: Sami OH3EYZ)

Lentoa seurasi kymmeniä asemia, joista ainakin yli kymmenen vastaanotti Horus 4FSK-lähetteitä 70cm ja 80m bandeilla. Joidenkin asemien paikkatiedot näkyivät myös SondeHub Amateur-palvelussa lennon aikana:

Kuvakaappaus SondeHub Amateur-palvelusta: useita asemia vastaanottamassa Horus-lähetettä.

Pallolento kesti noin 2 tuntia ja lennon maksimikorkeus oli 27348m. Lentoreitti oli muutoin ennusteen mukainen, mutta noin 7 kilometrin ylitys ennustettuun maksimikorkeuteen verrattuna vei pallon laskeutumispaikkaa jonkin verran pohjoiseen.

Lentoreitin ennuste (keltainen) verrattuna toteutuneeseen lentoreittiin (sininen) Google Earth-ohjelmassa. Lentoreitin seuranta perustuu APRS-paketteihin, joten huippukorkeus ei ole aivan tarkka tässä mittauksessa.

SondeHub Amateur-palvelun Horus 4FSK-lähetteeseen perustuva seuranta toimi APRS:ää luotettavammin ja antoi seuraavanlaisen lentoreitin oikealla maksimikorkeudella 27348m.

Lentoreitti SondeHub Amateur-palvelussa Horus 4FSK-lähetteeseen perustuen.

Paikkatietojen lähetysjärjestyksestä johtuen (yksi bandi ja yksi moodi kerrallaan) vastaanottoasemamme eivät saaneet aivan tarkkaa laskeutumispaikkaa, vaan vastaanotimme viimeiset Horus-paikkatiedot reilun kilometrin korkeudesta. Laskeutumispaikka oli kuitenkin suunnilleen tiedossa ja koska se oli melko lähellä Michael OH2AUE:n QTH:ta, hän kävi tarkistamassa saisiko lopullisen paikan vielä dekoodattua lähetteestä. Pallon lähetin kun jää päälle laskeutumisen jälkeenkin!

Michael OH2AUE kuunteli 80 metrin lähetettä ajaen lähelle putoamispaikkaa ja vastaanottikin pian aina vain voimistuvan signaalin. Alaskantielle poikettuaan signaali oli jo erittäin voimakas ja Michael huomasi pian sondin roikkuvan aivan tien vieressä suunnilleen silmien korkeudella. Tämän helpompaa lähettimen talteen keräämistä ei voisi oikein toivoakaan! 🙂

RS41-lähetinsondin jäi laskeuduttuaan aivan tien viereen. (kuva: Michael OH2AUE)
Saimme lähettimen ja antennin ehjinä talteen, valmiina uudelleen käytettäväksi. (kuva: Michael OH2AUE)

Michael OH2AUE sai vielä dekoodattua lopullisen laskutumispaikan tiedot omalta videoltaan:

Michael OH2AUE löytää lähettimen laskeutumispaikan
Lopullinen laskeutumispaikka tien vieressä

Lähetteiden eteneminen ja kuuluvuusraportit

Kerho sai muutamia kuuluvuusraportteja sekä 70cm että 80m bandien lähetteistä, kiitokset kaikille raportin lähettäneille!

70 cm-bandin lähete taajuudella 432.500 MHz

70 cm lähetteiden kuuluvuutta oli arvioitu jo aiemmin ja todettu Horus 4FSK-lähetteen olevan täysin ylivertainen AFSK-moduloituun APRS:ään verrattuna. Näin saimme todeta jälleen, sillä Horus 4FSK-lähetteen pystyi dekoodaamaan satojen kilometrien päästä käytännössä lähes heti, kun pallo oli radiohorisontin yläpuolella. Pallon seurantaan 7c0m bandi Horus-lähetteellä onkin varmatoiminen yhdistelmä ja sitä kannattaa käyttää jatkossakin.

Muutamia esimerkkejä raporteista:

  • Lokaattori KP11XM, antenni logperiodinen yagi: Horus-paketeista viimeinen lukema 3904 metristä
  • Lokaattori JO99JX (Ruotsi), antenni 8×8 yagi 60m AGL: CW-majakka luettavissa, kun pallon lentokorkeus oli yli 5km

80 metrin bandin lähetteet taajuuksilla 3.595 MHz ja 3.607 MHz

80 metrin keli oli melko huono johtuen ionosfäärin heijastavan kerroksen heikkoudesta, D-kerroksen vaimennuksesta sekä sporadisesta E-kelistä. Tämän vuoksi kotimaan kuuluvuus vaihteli huomattavasti paikasta riippuen. Ulkomailta saatuja 80m bandin raportteja ei toistaiseksi ole saapunut.

Jos ionosfäärin tila olisi parempi, kuuluvuus olisi huomattavasti parempi. Lennon HF-lähetteen kokeilulla haettiinkin nimenomaan kotimaan ja lähialueiden kuuluvuutta.

Jatkossa saatamme kokeilla eri HF-bandien ja erilaisten HF-antennien käyttöä pallolennoilla!

Raportteja:

  • Lokaattori KP00UV, antenni 20m EFHW: CW-majakka luettavissa, kun pallon lentokorkeus oli yli 5km
  • Lokaattori KP30JL, antenni 80m puoliaaltodipoli: CW-majakan RST 429-539, kun pallon lentokorkeus oli yli 9 kilometriä
  • Hämeenlinna: CW-raportit välillä 579 – 599 koko lennon ajan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s