LK-99 laajakaista-antenni

LK-99 on nimensä mukaisesti laajakaista-antenni. Antenni on päätevastuksella kuormitettu langasta tehty silmukka. Syöttöpisteen impedanssi on noin 450 ohmia, joka sovitetaan 1:9-muuntajalla ja varmennetaan 450-500 ohmin kuormitusvastuksella silmukan vastakkaisesta päästä.

Lankojen mitat eivät ole kriittiset, mutta mitä suurempi silmukka, sitä enemmän antenni säteilee ja vähemmän tehoa menee kuormavastukseen. Silmukan muodolla ja korkeudella maasta on vain vähäisiä vaikutuksia varsinaiseen säteilyyn, antenni ei ole ”resonanssissa” millekkään taajuudelle ja toimii ennemmin pitkälanka-antennin tavoin. Antennin vahvistus on alle yksi, mutta useinhan alabandeilla tarvitaan jopa muutaman desibelin vaimenninta.

lk99-antenni-kaavio
Kuva 1. LK-99 antenni

Suljetusta silmukasta johtuen staattinen kohina on pienempää, antenni riittää hyvin kotimaan alabandien antenniksi ja on ideaalinen pieneen tilaan mahtuvaksi ”helpoksi” yleisantenniksi vaikkapa rivitalon takapihalle. Pienin käytännöllinen langan kokonaispituus on noin 10 metriä.

Tällöin suurin osa tehosta kuluu kuormavastuksessa, jonka tehonkesto pitää olla riittävä.

On huomattava, että kuormavastus pitää olla induktanssiton.

Antennin voi sijoittaa sopivaan paikkaan pitkänkin kaapelin päähän. Tästä on etua ainakin TURVA-2003-harjoituksen johtoasemilla, joissa on useampi HF-asema samassa tilassa ja antennit pitää saada kauaksi toisistaan, muista laitteista tai rakennuksista.

OH3AA:n versio antennista ja materiaaliratkaisut

Antennilanka on tavallista hitsauslankaa pikkurullalta. Kyllä – tiedämme, että se ei kestä sääolosuhteita kovin pitkään, mutta kyseessä onkin nopeasti koottava väliaikainen antenni!

Pysyvään käyttöön pitää olla vaikkapa ”killua”. Hitsauslankaa on käsiteltävä varoen sen teräviä päitä ja vieterimäistä ominaisuutta. Se ei saa ”karata käsistä”.

Muuntaja tehtiin alumiinivalukoteloon N-liittimellä (vesitiivis). Toroidi käämittiin kolmella 1,5mm:n kuparilangalla ”trifilaarisesti” noin 20 kierrosta punaiselle T-300-2 toroidille (SRAT) kuvan 2. mukaisesti, jolloin muodostuu 100W tehon kestävä 1.5-10MHz alueella toimiva 1:9-muuntaja. Toroidi keskitettiin ja kiinnitettiin koteloon kuumaliimalla. Vesieristyksen voi tehdä täyttämällä kotelo mehiläisvahalla tai lakkaamalla sisäosat piirilevylakalla. Muista pienet kondenssivesireijät. Muuntajan käämimisestä ja koosta saa käsityksen kuvasta 3.

lk99-muuntajan-kytkenta
Kuva 2. Muuntajan kytkentä
lk99-t300-2-toroidi
Kuva 3. T300-2-toroidi ja 2 euron kolikko. Toroidin halkaisija tässä siis 3 tuumaa.

Toroidin käämintä onnistuu parhaiten juottamalla käämittävien lankojen päät ensin yhteen; langat pysyvät paremmin ryhdissä eikä järjestys sekoa.

lk99-valmis-muuntaja
Kuva 4. Valmis muuntaja kansi avoinna ennen suojausta.

 

Kuormavastukseksi hankittiin 200W tehon kestävä ”Low Inductance” jäähdytyslevyyn kiinnitettävä 470 ohmin ARCOL FPA-paksukalvovastus (ELFA), kuva 5.

lk99-kuormavastus
Kuva 5. Kuormavastus ilman jäähdytyslevyä

Muuntajan kustannukseksi tuli noin 30€, kuormavastus oli noin 15€ ja hitsauslanka noin 5€.

Kokemuksia käytöstä

Antenneja on käytössä kaksi kappaletta ja ne on asennettu noin 100m etäisyydelle toisistaan.

Lisäksi antennit ovat kohtisuorassa kulmassa toisiinsa nähden, jolloin ainakin em. olosuhteissa niiden kytkeytyminen toisiinsa on niin pientä, että samalla bandilla voi työskennellä hyvin 100W teholla, kun taajuusero on yli 10 kHz. Tämä on hyvä ominaisuus TURVA-2003-johtoasemilla ja jopa kilpailuissa kerroinasemilla. Antennin pystytys käy nopeasti eri paikkoihin.

Pitkistä syöttökaapeleista (RG-213) ja alle 2 SWR-arvosta johtuen ”tunereita” ei tarvita.