Tämä digimode-erotin tehtiin yksinkertaiseksi ja helpoksi koota käyttäen laadukkaita mutta helposti saatavia osia. Erityisesti audiolinjamuuntajien toistokäyrä on erinomaisen tasainen koko audioalueella.
Tavoitteena on erottaa PC:n ja radion välinen galvaaninen kytkentä kaikissa käyttömuodoissa. Ellei erotusta tehdä, ongelmaksi muodostuu yleensä verkkohurina maavirtojen kautta ja pahimmassa tapauksessa maajohdinvastuksesta johtuen PC:n äänikortin tai sarjaportin tuhoutuminen. Kannettavassa PC:ssä tämä saattaa aiheuttaa emolevyyn korjaamattoman vaurion.
Erotin maadoitetaan samaan potentiaaliin radion kanssa, mutta PC:n sarjaportti kytketään optisen erottimen ja äänikortti muuntajien kautta, jolloin PC:n runko on eristetty järjestelmästä.
Erotinlevyllä on tarvittavan PTT:n lisäksi myös optisesti erotettu CW-avainnuslähtö, jota voidaan käyttää useimpien CW-kontestiohjelmien kanssa. Näitä toimintoja indikoi punainen ja vihreä LED.
Tarkempia kytkentöjä näiden käytöstä ei ole koska eri ohjelmissa voidaan valita RS-232-liitännän ohjaavat signaalit. Yleensä ne ovat PTT:lle RTS (DB-9 pin 7, Request To Send) tai DTR (DB-9 pin 4, Data Terminal Ready). Näiden paluujohdin kytketään pinnaan 5 (Ground) Mm. N1MM-kontestisofta käyttää CW-avainnukseen DTR-signaalia ja PTT:lle RTS:ää. RFSM:ssä voidaan valita PTT:lle joko RTS tai DTR.
Muutamia huomioita erotinkortista:
- Osien arvot eivät ole kovin kriittisiä. Trimmereinä voi myös käyttää 1k-22k trimmereitä. C1:n arvo voi vaihdella 47nF – 1uF.
- Ledien napaisuus pitää varmistaa kytkentäkaavion mukaisesti. Muuten optokytkimet eivät toimi eikä ledit pala. Etuvastuksien kokoa voi muuttaa hieman kasvattaaksesi ledien kirkkautta , mutta varo liian suurta virtaa. Noin 10-20mA on sopiva.
- Audiojohtoja ei saa kytkeä sovittimen runkoon. Muovinen kotelo tai kumiläpivienti on hyvä ratkaisu.
- Audiotasot säädetään karkeasti kohdalleen trimmereillä. Hienosäätö tehdään aina PC:n äänikortilla.
- Vastus R5 (33-68ohm) on tarpeen vain jos otat ääntä kaiutinlinjasta. Tarvittaessa kytke linjaan sarjaan lisää 100-330ohm vastus ja jos ääntä tulee ”huomattavasti”, vaihda R5 4,7ohmin keinokuormaan.
- Joissain vanhemmissa radioissa PTT:n vetämiseen tarvitaan enemmän virtaa kuin Optokytkin kykenee maadoittamaan. Tekstin lomassa on yksinkertainen lisätransistorin kytkentä.
- Käsiradioiden PTT hoidetaan yleensä maadoittamalla TX-audiolinjaa noin 3-10kohmin vastuksen avulla. Vastuksen voi juottaa mikrofonijohtoon liittimen sisään PTT- ja TX-audio-nastojen väliin.
- RCA-liittimet on yritetty värikoodata vakion mukaan: Punainen = TX-audio, Valkoinen = RX-audio, Keltainen = PTT, Musta = CW-key. Olisi hyvä, jos noudatat tätä, sillä moduleista ja välikaapeleista tulee jopa vaihtokelpoisia keskenään.
- Katkaise RCA-johdot keskeltä. Saat kaksi puolen metrin mittaista kaapelia, toinen HF:lle ja toinen VHF:lle.
- Liitännät kannattaa tehdä kotelon takapuolelle ja ledit etuseinään. Laatikko on siistimpi laittaa silloin vaikkapa rigin päälle.
- USB-RS-232-muunninkortin tai -kaapelinpään voi upottaa ja kytkeä samaan koteloon jos tilaa riittää.Mikäli sopivia kortteja tai kytkentöjä tulee esiin, voidaan niistäkin tehdä tilauksia tai piirilevyt.
- Erottimen kytkennät eivät ole Hi-Tech:iä, mutta toivottavasti toimivat riittävän hyvin kaikilla modeilla.
Kytkentäkaavioita ja printtikuvia


Transistori 2N3906 tai muu vastaava PNP, vastus 10k.

73’s
OH3AA Contest Team