Tapahtumat

OH3HAB #8 -stratosfääripallolennolla runsaasti vastaanottoasemia – GPS-häiriöt vaikeuttivat seurantaa

Totesimme kerholla loppuvuodesta, että varastossa on vetykaasua vielä runsaasti jäljellä, joten päätimme tehdä pienimuotoisen stratosfääripallolennon ilman tarkempia suunnitelmia. Lento olisi mielenkiintoinen siltäkin kannalta, että Vaisalan radiosondien GPS-paikannuksessa on ollut satunnaisesti häiriöitä syyskuusta lähtien.

Lento tehtiin minimaalisilla valmisteluilla sunnuntaiaamuna 10.12. klo 9:30. Pallon lähetys tehtiin kerhotalon pihalta. Sää oli joitakin asteita pakkasella, mutta lunta ei satanut eikä maan pinnalla juurikaan tuullut, joten pallon täyttö olisi vaivatonta. Lisäksi lentoreitti todettiin ennustepalvelun avulla sopivaksi, jotta lento pysyy Suomen alueella — esteitä pallon lähettämiselle ei siis ollut.

Kerhon nettisivuilla on tietopaketti sekä stratosfääripallolentojen järjestämisestä että seurannasta — kannattaa tutustua!

Pallolentoa olivat järjestämässä aiempaan tapaan Sami OH3EYZ, Jari OH3UW sekä Mikael OH3BHX.

Jari OH3UW ja Sami OH3EYZ aloittamassa pallon täyttöä. (Kuva: Mikael OH3BHX)
Mikael OH3BHX ja Jari OH3UW solmimassa palloa kiinni nippusiteillä. Puuvillahanskoja tulee käyttää lateksipallon käsittelyssä, jotta sen pintaan ei jää käsistä rasvaa tai muita epäpuhtauksia, jotka voisivat saada pallon repeämään suunniteltua aiemmin. Puuvillahanskat eivät tosin juurikaan lämmitä käsiä kylmällä säällä 🙂 (Kuva: Sami OH3EYZ)
Lennon hyötykuormana oli totuttuun tapaan radioamatöörikäyttöä varten uudelleenohjelmoitu Vaisalan RS41-radiosondi. Radiosodi lähetti APRS- sekä Horus 4FSK-lähetteitä taajuudella 432.500 MHz. Lisätietoja pallojen seurannasta löydät sivulta Stratosfääripallojen seuranta. (Kuva: Sami OH3EYZ)
Hwoyee:n valmistama 200g pikkupallo alkaa olla valmis lähetykseen. Taustalla näkyy hyvin, miten kerhon antenneissa on välillä raskas lumi- ja jääkuorma. Tällä kertaa ollaan toistaiseksi vältytty rikkoutumisilta. (Kuva: Mikael OH3BHX)
Pallon lähetys oli helppoa, kun tuulta ei juurikaan ollut. (Kuva: Sami OH3EYZ)
Radiosondin lähettämissä APRS-paketeissa oli mukana jouluinen viesti 🙂

Lentoreitti ja GPS-paikannuksen häiriintyminen

Lentoreitti Hämeenlinnan Miemalasta Vekaranjärvelle, aivan ampuma-alueen lähistölle. Lennon seurantaa haittasi GPS-seurannan häiriintyminen ja toimimattomuus aina Vääksyn itäpuolelta lähelle laskeutumispaikkaa. Kuva amateur.sondehub.org-seurantapalvelusta.
Lennon seurantaa tarkemmin visualisoivat graafit näyttävät, että GPS-satelliittien määrä putoaa nollaan (ei paikannusta) noin 20 kilometrin korkeudessa ja paikannus alkaa toimia jälleen vasta alle 15 kilometrin korkeudessa, kun lähetin on putoamassa.
Yläilmakehän tuulet olivat melko voimakkaita ja pallo saavutti välillä 100 km/h nopeuden. Myös nopeusgraafissa näkyy hyvin paikannuksen toimimattomuus.

Lennon seuranta ja vastaanottoasemat

Pallolennon Horus 4FSK-vastaanottoasemia oli jopa poikkeuksellisen paljon. Oikeassa laidassa oleva lukumäärä tarkoittaa aseman vastaanottamien paikkatietopakettien määrää.

Kerho kiittää kaikkia pallolennon seurantaan osallistuneita!

Kerhon nettisivuilla on tietopaketti sekä stratosfääripallolentojen järjestämisestä että seurannasta — kannattaa tutustua!

Kerhon antennien lumikuorma näkyy hyvin mastokamerakuvasta lennon lähetyspäivän illalta. Tämän jouluisen kuvan myötä Hämeenlinnan Radioamatöörit ry toivottaa kaikille mukavaa joulua ja uutta vuotta 2024!

Jätä kommentti