Viimeisin päivitys: 24.7.2021
Päivitys: Lento onnistui erinomaisesti. Katso kuvia ja tietoja lennolta artikkelista Kuvia ja seurantatietoja stratosfääripallolennolta OH3VHH-1.
Hämeenlinnan Radioamatöörit ry, OH3AA, tekee stratosfääripallolennon. Lento käyttää kutsumerkkiä OH3VHH ja suunniteltu lennon ajankohta on lauantaina 17.7. klo 10-11:00 ja lennon valmistelut alkavat jo klo 9:00 jälkeen. Lentoa voidaan siirtää huonon sään vuoksi sunnuntaille 18.7. tai lauantaille 31.7.
Päivitämme uusimmat tiedot tälle sivulle! Lähetämme pallon Hämeenlinnan ympäristöstä ja viimeisten ennusteiden mukaan (16.7.) tuulet vievät sitä lähes suoraan itään ja se laskeutuisi Lahden tai Nastolan eteläpuolelle.
Voit seurata pallon sijaintia myös ilman radiolaitteita aprs.fi -palvelussa kutsumerkillä OH3VHH-11.
Seuraa YouTube-livelähetystä netissä SRAL:n YouTube-kanavalla:
Pallolennon ja sen laitteiston suunnittelussa ja toteutuksessa ovat mukana Jari OH3UW, Sami OH3EYZ sekä Mikael OH3BHX. Lennon pääasiallinen tarkoitus on erilaisten radiolähettimien testaus sekä lennon videointi ja valokuvaus. Erityisominaisuutena pallossa on mukana DVB-S1-lähetin, joka lähettää live-videokuvaa pallosta — lue ohjeet vastaanottoon!
Julkaisemme aikataulusta päivityksiä täällä OH3AA:n sivuilla, SRAL:n ja OH3AA:n Facebook-sivuilla sekä fin-ham-keskusteluryhmässä. Lisäksi Mikael OH3BHX julkaisee lennosta päivityksiä Twitter-tilillään @mikaelnou.
Pallon paikkatieto välittyy automaattisesti 2m APRS-toistinten ja IGate-laitteiden kautta seurattavaksi nettiin, kuten https://aprs.fi/ -palveluun.
Tarkempia teknisiä tietoja ja kuvia on Mikaelin, OH3BHX, blogissa: https://0xfeed.tech/oh3vhh-1/ (englanniksi)
Pyrimme myös järjestämään YouTube-suoratoiston pallon lähetystapahtumasta sekä pallon DVB-S-videolähetyksestä. Julkaisemme suoratoistovideon SRAL:n YouTube-kanavalla.
Lisätietoja pallosta ja lähetteiden vastaanotosta voi kysyä Mikaelilta OH3BHX lähettämällä sähköpostia osoitteeseen oh3bhx@sral.fi.


Pallon radiolähetteiden vastaanotto
Alla on lyhyet yleistiedot pallon radiolähetteistä ja niiden vastaanotosta. Lähettimistä ja laitteistosta on tarkempia tietoja sivulla: https://0xfeed.tech/oh3vhh-1/ (englanniksi)

APRS-vastaanotto
Pallon hyötykuormassa on kaksi APRS-lähetintä taajuuksilla 144.800 MHz (2m) sekä 432.500 MHz (70cm). 70cm bandin lähetin on uudelleenohjelmoitu Vaisalan RS41-radiosondi.

APRS-pakettien vastaanotto onnistuu millä tahansa 1200 bps NFM-moduloitua APRS-lähetettä ymmärtävällä radiolaitteella. APRS-paketteja voi vastaanottaa myös tietokoneella ja SDR-vastaanottimella, kuten RTL-SDR:llä. Windows-pohjaiseksi ohjelmistoksi käy esim. APRSISCE, jolle löytyy ohjeita artikkelista Decoding APRS with SDR#, APRSISCE32 and an RTL-SDR. Linuxilla APRS-vastaanottoon voi käyttää esim. Direwolf-ohjelmistoa artikkelin Setting up a Raspberry Pi-based APRS RX IGate with an RTL-SDR mukaisesti.
DVB-S1-vastaanotto
Lisäksi mukana on DVB-S1-videokuvalähetin taajuudella 433.250 MHz (kaistanleveys 500 kHz). Lähetteen symbolinopeus on 400 000 symbolia sekunnissa ja käytössä on FEC-virheenkorjaus 1/2. Videokuvan tarkkuus on 720×405 pikseliä ja kuvataajuus 25 kuvaa sekunnissa. Lähettimen teho on noin 800 mW ja lähettimen antenni lähettää oikeakätistä pyörivää polarisaatiota (RHCP).

Vastaanottoantenniksi sopii lähes mikä tahansa 70cm yagi, joka on suunnattu palloa kohti. Arvio kuuluvuusalueesta on noin 100-200 kilometriä riippuen vastaanottolaitteistosta. LNA-vahvistimesta on yleensä hyötyä vahvistamaan vastaanotettua signaalia. Pallon sijaintia voi seurata netissä aprs.fi-palvelusta.
DVB-S-lähetteen vastaanottoon täytyy käyttää tietokonetta ja SDR-vastaanotinta, koska lähete ei ole ns. standardinmukainen, joten normaalit DVB-S-vastaanottimet eivät osaa näyttää kuvaa.

Helpoin tapa vastaanottoon on käyttää SDRAngel-ohjelmaa, joka toimii Windowsilla, macOS:lla ja Linuxissa. Radiovastaanottimeksi käy myös DVB-S-vastaanotossa RTL-SDR-USB-tikku. RTL-SDR-tikun ja SDRAngelin DATV-demodulaattorin käyttöön on ohjeet AREG:n Project Horus-lentojen sivulla artikkelissa: how to install RTL-SDR drivers and SDRAngel on Windows. Huomaa, että OH3VHH-pallon lähetin käyttää symbolinopeutta 400 000 ja FEC-virheenkorjausasetusta 1/2.

Tärkeä kysymys 70cm DVB-S-lähettteeseen liittyen: mikä on käytetyn kiertopolarisaation kätisyys? Osaisi ottaa oikean kätisyyden (pun intended) antennin mukaan maastoreissulle 🙂
/michael, oh2aue
TykkääTykkää
Kiitos kysymyksestä, käytämme oikeakätistä pyörivää polarisaatiota eli RHCP 🙂 Tieto lisätty tekstiin.
-Mikael OH3BHX
TykkääTykkää
Onko ennakoitua tietoa/luuloa mihin suuntaan pallo matkaa? Tuuliennuste ainakin maanpinnan lähellä ehdottelee pohjoisenpuoleista tuulta. Mikä on pallon odotettu lentoaika? 73!
TykkääTykkää
Tai kun oppisi kunnolla lukemaan, ei tarvitsisi kysyä: ”…ja viimeisten ennusteiden mukaan (16.7.) tuulet vievät sitä lähes suoraan itään ja se laskeutuisi Lahden tai Nastolan eteläpuolelle.” Sori.
TykkääTykkää
saatampa kokeilla kuunnella. Tosin oma paikka on Kuopion korkeudella, joten kuuluvuudesta ei liene ihan varma etukäteen. Käytössä on suunnattava UHF antenni, joka ei ole ihan parhaassa vireessä 70cm bandille. Etäisyyttä tänne on noin 230km. Jos kuuluu niin laitan HDSDR & Ettus B100:sen avulla kaistan talteen. Timo, -7HMS
TykkääTykkää